Vaikutusten arvottaminen

Arvioimme toimintamme ympäristöllisiä, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia ja selvitämme mitattujen vaikutusten muuttamista rahalliseen arvoon. Kun erilaisille vaikutuksille määritellään arvo, voidaan saada parempi käsitys niiden laajuudesta ja vertailu yrityksen taloudellisen tiedon kanssa helpottuu.


Vuonna 2021 kehitimme edelleen vaikutustemme rahallista arviointia. Tarkastelimme mitä eri vaiheita menetelmä sisältää, minkälaisia valintoja tulee tehdä tavoitteiden näkökulmasta ja mitä haasteita laskennassa on. Samalla tutkimme menetelmän hyödyllisyyttä ja miten sitä voisi soveltaa päätöksenteossa.

 

Vaikutuksia pyritään mittaamaan rahassa

 
 

Vuonna 2019 Upright Project analysoi toimintamme nettovaikutuksia yhteiskuntaan. Upright Projectin kehittämä liiketoimintavaikutusten analyysi perustuu koneoppimiseen ja tieteellisten artikkelien tarjoamaan tietoon.

 

Tekoäly analysoi yritystoiminnan vaikutuksia

 

Vuonna 2017 arvioimme keskeisten yhteiskunnallisten ja ympäristövaikutusten taloudellista merkitystä valituilla alueilla. Meille olennaisia vaikutuksia arvioitiin määrällisillä ja laadullisilla mittareilla. Metodologioiksi valittiin Maailman kestävän kehityksen yritysneuvoston WBCSD:n (World Business Council for Sustainable Development) Natural Capital Protocol ja Social Capital Protocol. Pilottitutkimus sisälsi viisi osa-aluetta: ilmastonmuutos, jäteveden puhdistus, jätteet, kansalaisten hyvinvointi, työntekijöiden hyvinvointi.

Tutkimusraportti (en)

Tammikuussa 2018 Metsäteollisuus ry julkaisi Gaia Consulting Oy:n tuottaman raportin, jossa vertaillaan Suomen ja suomalaisen vientiteollisuuden sijoittumista kansainvälisesti erilaisia ympäristövaikutuksia, vallitsevaa ympäristön tilaa ja luonnonvarojen saatavuutta kuvaavia indikaattoreita hyödyntäen. Raportin tulokset osoittavat, että Suomi ja suomalainen vientiteollisuus nousevat maailman kärkisijoille ympäristöindikaattoreilla mitattuna. 

Selvityksessä tarkastellut teemat olivat 1) energia ja ilmastonmuutos, 2) ilma, 3) luonnonvarat, 4) toimintaympäristö ja 5) kiertotalous. Kun verrataan Suomea EU- ja OECD-maiden keskiarvoihin, on Suomen tulos keskiarvoa parempi lähes kaikkien indikaattoreiden osalta.

Raportin viestit kannustavat meitä jatkamaan laaja-alaisen, omaehtoisen ja läpinäkyvän raportoinnin kehittämistä. Tästä työstä globaalit EMAS-raporttimme sekä YK:n Global Compact LEAD-jäsenyys ovat hyviä esimerkkejä.

Lue lisää: Metsäteollisuus Ry:n tiedote 21.1.2019

Vientiteollisuuden ympäristöindikaattorit, loppuraportti tammikuu 2019