Huolellisuusvelvoite

Ihmisoikeusriskien hallinta on jatkuva prosessi

Ihmisoikeusriskien hallinta vaatii jatkuvaa riskienhallintaprosessia. Se on olennainen osa yritysten huolellisuusvelvoitetta, jota yritys tarvitsee tunnistaakseen ja hallitakseen ihmisoikeusriskejään, sekä kertoakseen näistä. Sovellamme yhtiönlaajuista huolellisuusvelvoiteohjelmaa tunnistaaksemme ja hallitaksemme nykyisiä ja tulevia mahdollisia ihmisoikeusvaikutuksia ja riskejä omissa toiminoissamme sekä arvoketjuissamme. Ohjelma määrittelee jatkuvan prosessin, jossa on räätälöidyt arviointimenetelmät UPM:n omille toiminnoille ja globaaleille hankinnoille.

UPM:n ihmisoikeusmatka

Lähtökohtana hankintaketjut

Aloitimme systemaattiset ihmisoikeuksien riskikartoitukset jo vuonna 2013. Silloin  painopistealueenamme oli ihmisoikeuksiin ja erityisesti työvoimakäytäntöihin liittyvien potentiaalisten ihmisoikeusvaikutusten tunnistaminen ja hallinta hankintaketjussamme. Edistimme aktiivisesti myös työturvallisuutta.

Siitä lähtien olemme jatkuvasti vahvistaneet hankintaprosessejamme ja huolehtineet, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen on olennainen osa omia riskiarviointejamme sekä toimittajien hyväksyntä- ja auditointiprosesseja. UPM:n Toimintaohje toimittajille ja kolmansille osapuolille määrittelee vähimmäisvaatimuksemme. Arvioimme ihmisoikeusasioita riskiperusteisesti, mikä helpottaa vakavimpien ihmisoikeusriskien tunnistamista ja priorisointia.

Keskitymme entistä enemmän toimittajien auditointeihin ja niiden maantieteelliseen kattavuuteen, ja hyödynnämme työssä omia koulutettuja auditoijia. Korkeamman riskin alueilla teemme auditointeja yhdessä ulkopuolisten auditoijien kanssa, jotta voimme verrata toimittajiemme henkilöstökäytäntöjä esimerkiksi Kansainvälisen työjärjestön (ILO) suosituksiin. Vuonna 2018 liityimme kemianteollisuuden Together for Sustainability (TfS) -aloitteeseen, joka edistää ja parantaa kestävyyteen liittyviä käytäntöjä hankintaketjuissa.

Fokus takaisin omiin toimintoihin

Vuonna 2017  ihmisoikeustyömme keskiössä oli olennaisimpien ihmisoikeusvaikutuksiemme tunnistaminen omissa toiminnoissamme. Valmistauduimme tähän toteuttamalla kattavan globaalin ihmisoikeusriskikartoituksen jokaisessa UPM:n 75 tuotantolaitoksessa.  Itsearvioinnin teemoja olivat mm.  hallintajärjestelmät, työolosuhteet, syrjintä, paikallinen hankinta, urakoitsijoiden hallinta, paikallisyhteisöjen osallistaminen ja sidosryhmäyhteistyö. Arviointi toteutettiin yhteistyössä Shiftin kanssa, joka on johtava YK:n yrityselämää ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavissa periaatteiden asiantuntija. Tämän työn pohjalta tunnistimme olennaisimmat ihmisoikeusasiat konsernitasolla. 

Arvioinnin tuloksena otimme käyttöön jatkuvan huolellisuusvelvoitteprosessin, johon kuuluu liiketoimintojemme tekemät säännölliset vaikutusarviot, painopistealueiden valinta ja niiden kehittäminen. Näin pyrimme varmistamaan, että tunnistamme riskejä ja vaikutuksia, jotka saattavat olla liiketoiminta-, maa- tai yksikkökohtaisia sekä huomioimme muuttuvan liiketoimintaympäristön.

Huolenaiheiden ilmoittamiseen rohkaistaan

Compliance-järjestelmämme ja Raportoi väärinkäytöksestä -kanavamme vastaavat ihmisoikeushuolellisuusvelvoitteen edellyttämiin vaatimuksiin. Raportoi väärinkäytöksestä -kanavan sisältöä päivitettiin vuonna 2020 tukemaan vuonna 2019 tehtyä Toimintaohjepäivitystä, missä korostimme ja rohkaisimme huolenaiheiden ilmoittamiseen. 

Kanavan kautta kuka tahansa voi ilmoittaa mistä tahansa ihmisoikeuksiin liittyvistä huolenaiheista  vuorokauden ympäri. Kanava on käytettävissä useilla kielillä ja raportit käsitellään luottamuksellisesti ja halutessaan ilmoittaja voi pysyä nimettömänä. Ulkopuolinen palveluntarjoaja ylläpitää SpeakUp-järjestelmässä toimivaa kanavaa.

Lisääntyvä läpinäkyvyys

Vuonna 2021 UPM:n vastuullisuustiimi kokosi ja julkaisi tiivistelmäraportin, joka kuvaa ihmisoikeuslähestymistapaamme sekä huolellisuusvelvoitettamme. Raporttia päivitetään säännöllisesti. Vuosikertomuksestamme löytyy myös lisää tietoa ihmisoikeustyöstämme.

Päivitetyt sosiaalisen vastuun tavoitteet

Sosiaalisen vastuun tavoitteemme päivitettiin vuonna 2021. Vahvistimme sitoutumistamme henkilöstön oikeudenmukaiseen, tasapuoliseen ja kilpailukykyiseen palkitsemiseen ja asetimme uusia tavoitteita elämiseen riittävän palkan saavuttamiseksi ja sukupuolten välisten palkkaerojen poistamiseksi. Uusi monimuotoisuustavoitteemme on osoitus sitoutumisestamme monimuotoisen ja osallistavan yrityskulttuurin edistämiseen työpaikalla. Kaikki sosiaalisen vastuun tavoitteemme perustuvat ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Fokus hankintaketjuihin ja urakoitsijahallintaan

Vuonna 2022 pilotoimme uutta työkalua, jonka tavoitteena on tunnistaa korkean vastuullisuusriskin toimittajia globaaleissa hankintaketjuissamme. Työskentelemme yli 20 000 B2B-toimittajan kanssa globaalisti, ja työkalun tavoitteena on auttaa meitä tunnistamaan vakavimpia ympäristö-, sosiaalisia- ja ihmisoikeusriskejä eri maista ja alueilta hankittavien tuotteiden, materiaalien ja palveluiden osalta. Se auttaa myös priorisoimaan toimittajat, jotka vaativat tarkempaa tarkastelua ja toimenpiteitä. 

Vuonna 2023 jatkoimme urakoitsijahallintaa koskevaa työtämme ja käynnistimme hankkeen, jolla kehitämme UPM:n tapaa hallita urakoitsijoiden sosiaalisesta vastuuta.