Ajattelumme

 

Keskitymme olennaisimpiin ihmisoikeusvaikutuksiin

Olemme sitoutuneet kunnioittamaan ja suojelemaan kansainvälisesti tunnistettuja ihmisoikeuksia, jotka kattavat mm. ihmisoikeuksia koskevissa kansainvälisissä perusasiakirjoissa (International Bill of Human Rights) sekä ILO:n julistuksessa (ILO Declaration on Fundamental Principles and Rights at work) määritellyt perusoikeudet. Näitä ovat esimerkiksi mielipiteen- ja sananvapaus, uskonnonvapaus sekä kokoontumis- ja yhdistymisvapaus. Nämä periaatteet sisältävät myös sen, ettei ketään syrjitä perustuen sukupuoleen, ikään, etnisyyteen, kansallisuuteen, perhetaustaan, uskontoon, poliittiseen mielipiteeseen, ammatilliseen järjestäytymiseen, invaliditeettiin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muihin vastaaviin tekijöihin.

YK:n yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet luovat perustan ihmisoikeuksia koskevalle toiminnallemme, ja sitä ohjaavat oma Toimintaohjeemme sekä sitä täydentävät politiikat, säännöt ja ohjeistukset. Odotamme vastaavaa sitoutumista myös toimittajiltamme ja kolmansilta osapuolilta, kuten UPM:n Toimintaohjeessa toimittajille ja kolmansille osapuolille on määritelty.

Uskomme elämiseen riittävän palkan ja ihmisarvoisen työn (engl. decent work) olevan ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja epätasa-arvoisuuden poistamisen ytimessä. Sosiaalisen vastuun tavoitteemme päivitettiin vuonna 2021. Vahvistimme sitoutumistamme henkilöstön oikeudenmukaiseen, tasapuoliseen ja kilpailukykyiseen palkitsemiseen ja asetimme uusia tavoitteita elämiseen riittävän palkan saavuttamiseksi ja sukupuolten välisten palkkaerojen poistamiseksi. Kaikki sosiaalisen vastuun tavoitteemme perustuvat ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Vuonna 2022 liityimme UN Global Compactin ”Think Lab on Living Wages”-ohjelmaan, joka pyrkii laajentamaan yhteistyötä ja osaamista elämiseen riittävän palkan osalta.

Hallinnointi

Vaatimustenmukaisuus (engl. compliance) on UPM:n vastuullisuuden perusta ja tärkeä osa päätöksentekoamme, johtamista ja toimintojamme. Vaatimustenmukaisuusjärjestelmämme keskittyy ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, jotka perustuvat kaikissa yksiköissämme ja toiminnoissamme vuosittain tehtävään riskiarviointiin riskienhallintasyklin mukaisesti. Ihmisoikeusriskit raportoidaan säännöllisesti tarkastusvaliokunnalle ja hallitukselle.

Päivittäisessä työssämme vastuu jatkuvasta ihmisoikeushuolellisuusvelvoitteen täytäntöönpanosta on liiketoiminnoillamme. Globaalit funktiot, kuten Vastuullisuus, HR, Työterveys- ja turvallisuus, Hankinta, Lakiasiat ja Sisäinen tarkastus tukevat liiketoimintojamme tässä työssä. UPM:n Vastuullisuustiimi koordinoi ihmisoikeustyötä globaalisti. Se pyrkii tunnistamaan nousevia ihmisoikeusteemoja ja kehittämään työkaluja ja toimenpidesuunnitelmia olennaisempien ihmisoikeusnäkökulmien tunnistamiseen ja hallitsemiseen. Tähän kuuluu mm. oman organisaation osaamisen kasvattaminen sekä yhteistyö muiden tahojen kanssa.

Politiikkamme ohjeistaa selkeästi omaan ja yhteistyökumppaneidemme toimintaan liittyvät ihmisoikeusvaatimukset ja odotukset. Mikäli sidosryhmämme mukaan lukien omat työntekijämme havaitsevat ihmisoikeuksia loukattavan tai rikottavan heitä pyydetään ilmoittamaan asiasta UPM:n Raportoi väärinkäytöksestä -kanavassa. Kanavan käyttö on luottamuksellista ja anonyymia.

Yhteenveto UPM:n ihmisoikeustyöstä (EN) kertoo huolellisuusvelvoitteeseen liittyvistä käytännöistämme, kokemuksistamme ja kehitystarpeistamme. 

Osaamisen kehittäminen ja yhteistyö

Olennainen osa ihmisoikeusvaikutusten arvioinnissa ja mahdollisten riskien ehkäisemisessä on oman organisaation osaamisen kasvattaminen ja yhteistyö sidosryhmien kanssa. Keskitymme lisäämään tietoisuutta ihmisoikeuksista, tukemaan niihin sitoutumista ja varmistamaan niihin liittyvien käytäntöjen käyttöönottoa kaikessa liiketoiminnassamme. Vaatimustenmukaisuusjärjestelmämme avulla varmistamme, että ihmisoikeusasiat on integroitu osaksi jokapäiväistä työtämme ja että parhaita käytäntöjä jaetaan.

Koska ihmisoikeuksiin liittyvät haasteet ovat usein rakenteellisia, toimimme aktiivisesti  useissa yhteistyöfoorumeissa. Niitä ovat esimerkiksi YK:n Global Compact ja sen alaisuudessa toimivat, Together for Sustainability (TfS) -aloite sekä Shiftin Business Learning -ohjelma. Shift on YK:n yrityselämää ja ihmisoikeuksia koskevien ohjaavien periaatteiden johtava asiantuntijataho.

 

UPM:n kattava urakoitsijoiden hallinnointi Uruguayssa on malliesimerkki