Monimuotoisuus ja inklusiivisuus

Arvostamme henkilöstön monimuotoisuutta ja pyrimme sallivaan kulttuuriin ja työympäristöön. Kunnioitamme työntekijöidemme yksityisyyttä ja tarjoamme kaikille tasapuolisesti ja puolueettomasti mahdollisuuksia työtehtäviin ja uralla kehittymiseen. Kaikkia UPM:n työntekijöitä kohdellaan yksilöinä sukupuolesta, iästä, etnisestä alkuperästä tai kansallisuudesta riippumatta, ja globaaliin tiimimme ovat tervetulleita erilaista osaamista tai taustaa edustavat henkilöt. Monimuotoisuuden edistäminen työpaikalla ei ole meille vain oikea tapa toimia, vaan liiketoimintamme menestymisen edellytys.

Avoimen ja monimuotoisen työpaikan kehittäminen

Meistä on tärkeää palkata ihmisiä, joilla on erilainen tausta, osaaminen ja kokemus ja jotka edustavat eri sukupuolia, ikäluokkia ja kansallisuuksia. Erilaiset näkemykset tukevat päätöksentekoa ja liiketoiminnan menestymistä. UPM tarkastelee säännöllisesti liiketoimintojen ja funktioiden monimuotoisuutta ja niiden itselleen määrittämiä  tavoitteita. Osallistaminen ja monimuotoisuus sisältyvät johtoryhmissä säännöllisesti tehtäviin itsearviointeihin.. Sallivuus on otettu osaksi UPM:n tärkeimpiä johtamistaitojen kehitysohjelmia, ja sitä painotetaan myös UPM:n toimintaohjekoulutuksessa. UPM on lisäksi sitoutunut edistämään työympäristönsä monimuotoisuutta ja sallivuutta allekirjoittamalla Suomen Diversity Charterin.

UPM käynnisti vuonna 2019 vuoropuhelun johtoryhmissä osallistavan johtamisen ja kulttuurin edelleen kehittämiseksi, ja tätä työtä jatkettiin vuonna 2022 koko organisaatiossa. Yli 1 800 henkilöä on osallistunut vuoropuheluun vuoden 2022 loppuun mennessä. Työpajoissa on käynyt ilmi, että usein monimuotoisuus yksinkertaistetaan koskemaan sukupuolta, kansallisuutta tai ikää, mutta jokaisella on myös muita monimuotoisuuteen liittyviä tekijöitä, kuten esimerkiksi työhistoria, henkilökohtaiset kokemukset ja puhuttu kieli. Stereotypiat, ennakkoluulot ja henkilökohtaiset kokemukset vaikuttavat päätöksiimme ja käytökseemme, vaikka niitä voi olla vaikea tunnistaa.

Työpaikalla syrjintä voi näkyä monella tavalla. Pyrimme kehittämään työympäristöämme ja paikallisia olosuhteita tukemaan sallivaa ja monimuotoista työympäristöä sitoutumalla toimintaohjeemme ja muiden sääntöjemme mukaiseen työhön, laatimalla sosiaalisen vastuun tavoitteita, painottamalla osallistavaa johtamistapaa ja rekrytoinnin avoimuutta sekä tukemalla ja edistämällä naisten asemaa työssä.

Lisätietoa UPM:n henkilöstöön liittyvistä tunnusluvuista on analyysityökalussamme

 
parhaimman 10%:n vertailuryhmässä
henkilöstön yhteenkuuluvuudessa
23%
naisten osuus henkilöstöstä
57%
työntekijätehtävissä
 
 

Korjaamme tarvittaessa sukupuolten välisiä palkkaeroja 

Osana oikeudenmukaista palkitsemista olemme sitoutuneet sukupuolten väliseen palkkatasa-arvoon kaikkien työntekijöidemme osalta sekä arvioimaan tilanteen vuosittain. Arviolla halutaan poistaa selittämättömät palkkaerot, joiden ei voida katsoa johtuvan esimerkiksi eroista henkilön suorituksessa, kokemuksessa, tehtävän tasossa tai työntekopaikassa, eli tekijöistä, jotka tyypillisesti määrittävät henkilön peruspalkan ja palkkakehityksen.

Palkkatasa-arvotarkastelu tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2021 ja seuraamme tilannetta vuosittain ja teemme tarvittavat korjaukset.

Sen lisäksi, että seuraamme sukupuolten välistä palkkakehitystä, analysoimme säännöllisesti myös naisten osuutta henkilöstössä ja naisten urakehitystä.  Osana vuoden 2022 sosiaalisen vastuun tavoitteiden uudistusta sekä osana monimuotoisen ja osallistavan työympäristön kehittämistä asetimme myös tavoitteen kasvattaa naisten osuutta asiantuntija- ja johtotehtävissä 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Nämä kaikki toimet vaikuttavat positiivisesti palkkatasa-arvoon.

Lue lisää:

UN GLOBAL COMPACT: Suomalainen metsäjätti poistaa selittämättömiä sukupuolten välisiä palkkaeroja (EN)

Tunnustusta Bloombergilta

Tammikuussa 2023 UPM valittiin jo viidennen kerran peräkkäin Bloombergin Gender Equality -indeksiin (GEI). Indeksiin valikoitui 484 pörssiyhtiötä ja kolme suomalaisyhtiötä.

Indeksi listaa ne pörssiyhtiöt, jotka ovat sitoutuneet avoimesti julkistamaan toimenpiteensä tukea sukupuolten tasa-arvoa kehittämällä käytäntöjä ja edustusta.