Artikkeli | 11/17/2021 13:34:02 | 7 min Lukuaika

Fokuksessa veteen liittyvät riskit

David J. Cord

Journalist

Veden niukkuus uhkaa yli kahta miljardia ihmistä ympäri maailmaa, ja tilanne tulee pahenemaan entisestään ilmastonmuutoksen myötä. Tällaisen kriisin edessä UPM:n kaltaisten suurten toimijoiden on toimittava ja tehtävä vastuullisia ja kestäviä päätöksiä oman vedenkäyttönsä suhteen.

Teollisuus on maatalouden jälkeen toiseksi suurin makean veden käyttäjä. Teollisuus käyttää vettä enemmän kuin kotitaloudet (19 % vs. 16 %), ja sillä on velvollisuus huolehtia vedenkäyttönsä vastuullisuudesta. Joitakin teollisuudenaloja on oikeutetusti kritisoitu vedenkäytöstä eikä sellu- ja paperiteollisuus ole poikkeus. Nykyään alan modernit toiminnot on kuitenkin suunniteltu entistä vastuullisemmiksi.

”Sellu- ja paperiteollisuus on riippuvainen vedestä, mutta en sanoisi, että ’kulutamme’ vettä samoin kuin maatalous. Me otamme vettä, käytämme sitä ja palautamme sen sitten puhdistettuna takaisin vesistöön”, kertoo UPM:n tuotannon vesiasioista vastaava Corinne Le Ny-Heinonen.

UPM pyrkii vastuullisuuteen kaikessa toiminnassaan. ”Olemme sitoutuneet niihin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja alatavoitteisiin, joihin toiminnallamme, tuotteillamme ja ratkaisuillamme on suurin positiivinen vaikutus tai joilla voimme minimoida omat negatiiviset vaikutuksemme”, hän jatkaa. Tavoite 6, puhdas vesi ja sanitaatio, auttaa meitä tehostamaan vedenkäyttöä ja jäteveden käsittelyä.

UPM:n sellu- ja paperituotannossa vettä tarvitaan moniin tarkoituksiin, kuten kuitujen ja kemikaalien kuljetukseen, sellun valmistukseen ja laimennukseen, paperikoneiden käyttöön, laitteiden puhdistukseen ja jäähdytykseen sekä höyryn ja sähkön tuotantoon. Kaikki yhtiön käyttöön tarvittava vesi kierrätetään sisäisesti ja käytetään uudelleen mahdollisimman monta kertaa. Noin 95 % UPM:n ottamasta vedestä palautetaan vesistöihin mekaanisen ja biologisen puhdistuksen jälkeen, joten tosiasiassa yhtiö kuluttaa vain noin 5 % ottamastaan vedestä.

”Olemme asettaneet merkittäviä tavoitteita vastuulliselle vedenkäytölle”, Le Ny-Heinonen kertoo. ”Vuoteen 2030 mennessä aiomme vähentää jätevesikuormitustamme 40 % ja jäteveden määrää 30 % vuoden 2008 tasosta. Myös kaikki jäteveden puhdistuksessa käytetyt ravinteet tulevat olemaan kierrätettyjä vuoteen 2030 mennessä. Itse asiassa vuoden 2020 loppuun mennessä olimme jo onnistuneet vähentämään keskivertotuotteen valmistuksen aiheuttamaa jäteveden määrää 10 % ja jätevesikuormitusta 33 %.”

Nykyisten ja tulevien vesiriskien arviointi WWF:n Water Risk Filter -työkalulla

UPM arvioi sellu- ja paperitehtaidensa vedenkäyttöä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten Water Stress Index -vesikuormituskarttojen avulla. Muutama vuosi sitten yhtiössä hyödynnettiin WWF:n Water Risk Filter -työkalua, joka on markkinoiden johtava, maksuton verkkotyökalu vesiriskien arviointiin. Työkalulla on jo yli 6 000 käyttäjää, jotka toimivat esimerkiksi metsäteollisuudessa, elintarvike- ja juomateollisuudessa, tekstiiliteollisuudessa, vähittäiskaupassa, kaivostoiminnassa ja rahoitusalalla. UPM ei tehnyt arvioita yhteistyössä WWF:n kanssa, mutta työkalu auttoi yhtiötä mittaamaan toimintansa vesiriskejä ja tulkitsemaan paremmin arvioinnin ja toteutettujen toimenpiteiden tuloksia.

Vuonna 2021 UPM päivitti veden riskianalyysejään ja laajensi ne kattamaan kaikkien sellu- ja paperitehtaidensa lisäksi myös vaneritehtaat, UPM Raflatacin tehtaat ja terminaalit sekä uudet hankkeet Uruguayssa ja Saksassa. ”Tämän riskiarvioinnin pohjalta saimme vahvistuksen siitä, että tuotantolaitoksemme ovat vähäisen tai keskisuuren vesiriskin alueilla”, Le Ny-Heinonen sanoo. ”Water Risk Filter -työkalu tarjoaa myös ennusteet vesiriskeistä vuosille 2030 ja 2050. Ennusteissa otetaan huomioon ilmastossa ja sosioekonomisissa olosuhteissa tapahtuvat muutokset, ja ne auttavat meitä ymmärtämään paremmin tulevia vesiriskejä ja -mahdollisuuksia sekä valmistautumaan niihin. Näiden ilmastoskenaarioiden perusteella UPM:n suurin vesiriskin kasvu vuoteen 2050 mennessä olisi odotettavissa Kiinassa, UPM Changshun paperitehtaalla Shanghain lähellä.”

”WWF on vastuullisen vedenkäytön suunnannäyttäjä ja uskomme vahvasti, että yksityissektorin on kannettava vastuunsa vesiasioissa”, kertoo WWF:n Water Risk Filterin projektipäällikkö Ariane Laporte-Bisquit. ”WWF on kehittänyt käytännöllisen, maksuttoman WWF Water Risk Filter -verkkotyökalun, jonka avulla voidaan lisätä yrityssektorin tietoisuutta vesiriskeistä ja edistää vastuullista vedenkäyttöä matkalla kohti kestävää tulevaisuutta.”

Työkalun huomioimat muutokset ilmastossa ja sosioekonomisissa olosuhteissa ovat linjassa TCFD:n (Task Force on Climate-related Financial Disclosure) suositusten kanssa ja auttavat yrityksiä ja rahoituslaitoksia hyödyntämään skenaarioanalyysia liiketoimintansa vakauden arvioinnissa. Ne voivat tunnistaa mahdolliset riskit ja mahdollisuudet ja muokata strategioitaan niiden mukaisesti. Vaikka työkalu on tarkoitettu ensisijaisesti yksityissektorille, sen skenaarioiden avulla on selvitetty myös eri kaupunkien vesiriskejä. Katso täältä lista sadasta kaupungista, joiden vesiriskin odotetaan nousevan eniten vuoteen 2050 mennessä.

Responsible-water-use-image-2.jpg

Vuonna 2020 UPM Changshun paperitehdas vähensi jäteveden määrää 14 % paperitonnia kohden edellisvuoteen verrattuna. Kuva: UPM

UPM Changshun paperitehdas vähensi jätevesikuormitustaan 40 %

Shanghain lähellä sijaitsevalla UPM Changshun paperitehtaalla oli UPM:n sellu- ja paperitehtaiden suurin vesistöalueriski. Viime vuosina sen vedenkäyttöä on kuitenkin tehostettu merkittävästi. Vuonna 2020 tehdas vähensi jäteveden määrää 14 % paperitonnia kohden edellisvuoteen verrattuna. Kiinan hallitus on myös myöntänyt tehtaalle palkinnon tehokkaan vedenkäytön suunnannäyttäjänä.

”Suurin osa viimeaikaisesta kehityksestämme on peräisin noin 30 yksinkertaisesta toimenpiteestä, joita olemme tehneet tehokkuuden parantamiseksi ja toiminnan optimoimiseksi”, kertoo UPM Changshun paperitehtaan energia- ja käyttöpäällikkö Wang Yue.

Yksi esimerkki on siirtyminen tuorevedestä kirkassuodokseen vakuumipumpuissa ja vaahdonestoaineen laimennuksessa. Lisäksi tehtaalla on kehitetty nerokkaita tapoja käyttää uudelleen esimerkiksi tiiviste- ja kondenssivettä.

Vedenkäytön tehostamisen lisäksi tehtaan jätevesikuormitusta on onnistuttu pienentämään 40 % vuodesta 2008. ”Pienistä ideapuroista voi syntyä suuria jokia”, hän sanoo. ”Jos jollain tehtaalla keksitään idea, joka ei sovellu täysin sen omaan toimintaan, se kannattaa silti jakaa muille, koska sitä voidaan ehkä soveltaa muilla tehtailla.”

Parhaiden käytäntöjen jakaminen

UPM:n vesiasiantuntijat kokoontuvat säännöllisesti jätevesiseminaareihin, joissa jaetaan sekä parhaita käytäntöjä että ideoita, jotka eivät osoittautuneet aivan toimiviksi. Seminaarit tarjoavat arvokkaan mahdollisuuden verkostoitua ja oppia muilta.

”Olen ylpeä ympäristösuorituskyvystämme”, Yue sanoo. ”Kyse ei ole pelkästään tuotannon tehostamisesta vaan myös tuotteidemme ympäristöjalanjäljestä ja yhteistyöstä. Keskitymme kestävän kehityksen mukaisiin tuotteisiin ja kannustamme tiimin jäseniä ajattelemaan ympäristöasioita. Asetamme korkeat odotukset sekä itsellemme että yhtiölle.”

 

Pääkuva: Shutterstock

Korkeatasoinen tutkimus mahdollistaa korkeatasoisen koulutuksen – UPM tukee Aalto-yliopiston sellututkimusta ja ‑koulutusta
Artikkeli | 04/08/2024 08:02:12 | 2 min

Korkeatasoinen tutkimus mahdollistaa korkeatasoisen koulutuksen – UPM tukee Aalto-yliopiston sellututkimusta ja ‑koulutusta

Lue lisää
Behind the scenes: Kokenut myyntitiimi Saksassa ymmärtää asiakkaiden ongelmat
Artikkeli | 05/02/2024 12:34:30 | 4 min

Behind the scenes: Kokenut myyntitiimi Saksassa ymmärtää asiakkaiden ongelmat

Lue lisää
YK:n Forward Faster -aloite vauhdittaa yrityksiä edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa, elämiseen riittävää palkkaa ja ilmastotekoja
Artikkeli | 11/20/2023 15:50:21 | 10 min

YK:n Forward Faster -aloite vauhdittaa yrityksiä edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa, elämiseen riittävää palkkaa ja ilmastotekoja

Lue lisää