Blogi | 09/12/2023 11:23:01 | 3 min Lukuaika

Luonnon monimuotoisuus mahdollistaa toimintamme

Tuomas Kara

Ympäristöpäällikkö, UPM Metsä

Metsässä kasvavat puut ja muut eliöt ovat liiketoimintamme ytimessä. Tutkimustulosten mukaan monimuotoinen metsä voi ja kasvaa hyvin.

Otamme metsäluonnon monimuotoisuuden huomioon jokapäiväisessä toiminnassamme, mutta myönnän, ettemme ole täydellisiä. Liiketoimintomme hyödyntävät raaka-aineena metsiemme isoimpia kasveja eli puita, joista valmistetaan uusiutuvia, fossiilisia raaka-aineita korvaavia tuotteita. Puunkorjuu muuttaa aina yksittäisen kohteen olosuhteita, lajistoa, maisemaa ja esimerkiksi pienilmastoa. Tämä on realismia. Siitä huolimatta metsiä hyödyntävässä yhtiössä voidaan ja ennen kaikkea halutaan tehdä työtä metsäluonnon monimuotoisuuden tilan parantamiseksi.

Luonnon monimuotoisuus metsissä

Näemme monimuotoisuuden osana vastuullista liiketoimintaa sekä nykyisen ja ennen kaikkea tulevaisuuden liiketoimintamme mahdollistajana, emme sen rajoittajana. Tämä on keskeinen syy, miksi olemme jo pitkään tehneet tavoitteellista työtä talousmetsien monimuotoisuuden parantamiseksi. 

Ensimmäiset askeleet otettiin jo 1990-luvulla, jolloin käynnistimme monimuotoisuusohjelmamme. 25 vuoden aikana olemme kulkeneet siitä pitkän tien eteenpäin. Olemme esimerkiksi sertifioineet kaikki metsämme PEFC/02-44-41- ja FSC® (FSC-C105876) -sertifioinneilla, osallistuneet lukuisiin yhteistyö- ja kehityshankkeisiin, laatineet omia ohjeita monimuotoisuuden huomioon ottamiseen ja kasvattaneet merkittävästi suojelupinta-alaa yhtiön metsissä.

Vuonna 2018 sitouduimme hoitamaan omia metsiämme siten, että saavutamme nettopositiivisen vaikutuksen metsien monimuotoisuuteen vuoteen 2030 mennessä. Tarkastelemme metsiemme tilan kehittymistä yhdeksällä indikaattorilla. Näitä mittareita ovat mm. lehtipuiden osuus, vaihtoehtoisten uudistusmenetelmien määrä, yhteistyöhankkeet, suojelupinta-ala ja lahopuun määrä. Siihen, miten olemme pärjänneet, voi käydä tutustumassa täällä

Olemme myös viime vuosina tehneet useita sitoumuksia, joiden avulla uskomme saavuttavamme monimuotoisuustavoitteemme. Olemme sitoutuneet lopettamaan avohakkuut rehevillä ojitetuilla soilla sekä kaksinkertaistamaan laho- ja lehtipuiden määrän metsissämme.

 

 

Metsätalouden toimenpiteet

Arvokkaiden elinympäristöjen suojelu

 
Monimuotoisuustyö on jokapäiväisiä päätöksiä: onko tässä arvokas suojeltava elinympäristö, missä on paras paikka säästöpuuryhmälle, miten vältän rikkomasta lahopuita, miten jätän tarpeeksi harvalukuisempia lehtipuita pystyyn ja jätän vesistöjen suojavyöhykkeen käsittelemättä. Näiden päivittäisten toimien lisäksi teemme yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa, kuten Luonnonvarakeskuksen (LUKE), Sääksisäätiön, Suomen vesistösäätiön ja Birdlifen kanssa.

Kysymys kuuluukin, riittääkö tämä kaikki. Emme vielä tiedä varmaa vastausta, sillä vasteajat ovat metsissä pitkät. Tänään, 12.9. julkaistu puuta jalostavan teollisuuden monimuotoisuustiekartta ja siihen liittyvä taustatutkimus osoittavat kehityksen olleen positiivista. Melko varmasti voimme kuitenkin todeta, ettei nämä toimet vielä kaikkea ratkaise. Siksi haluammekin edelleen tehdä asioita paremmin ja etsiä uusia mahdollisuuksia, jotta voimme kehittää toimintaamme.
 

Kohti tieteeseen perustuvia luontotavoitteita

Kestävä metsätalous edistää luonnon monimuotoisuutta

Kestävä tulevaisuus kasvaa metsissä — uusi Forest Action -raportti kokoaa UPM:n parhaat käytännöt yksiin kansiin

 
Meille on helppo sanoa, että suojelkaa enemmän ja lopettakaa avohakkuut. Tarvitsemme kuitenkin puuraaka-ainetta jatkossakin korvaamaan fossiilisia materiaaleja ja lisää toimintamalleja, joissa ekologisia ja taloudellisia tavoitteita voidaan viedä eteenpäin rinta rinnan.

Elinkaarianalyysit saatavilla kaikille WISA®-koivuvanerituotteille
Artikkeli | 11/22/2024 11:24:48 | 4 min

Elinkaarianalyysit saatavilla kaikille WISA®-koivuvanerituotteille

Lue lisää
Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 03/21/2024 09:02:54 | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää
Lahopuu luonnon monimuotoisuu&shyden mittarina
Artikkeli | 04/27/2022 07:31:41 | 2 min

Lahopuu luonnon monimuotoisuu­den mittarina

Lue lisää