Blogi | 10/29/2018 13:18:32 | 3 min Lukuaika

Hyvin kasvavat metsämme hillitsevät ilmastonmuutosta

Inka Musta

Senior Manager, Environment, UPM Wood Sourcing and Forestry

Metsät ovat Suomen tärkein luonnonvara. Metsävaramme ovat nyt mittaushistorian suurimmat, ja ne kasvavat edelleen ennätystahtia. Syynä metsien suureen kasvuun on hyvä metsänhoito.

Hiili varastoituu puuhun, joka siten toimii hiilivarastona kasvunsa ajan. Vielä 1960-luvulla Suomen metsissä kasvoi puuta saman verran kuin sitä poistettiin. Käytännössä metsämme eivät siis silloin olleet hiilinieluja.

Nyt puun käyttö on kaksinkertaistunut, mutta myös metsävaramme ovat kasvaneet huimasti. Puuvarastomme oli 1970-luvun alussa 1,5 miljardia kuutiometriä, ja tänään se on noin 2,5 miljardia kuutiometriä. Luonnonvarakeskuksen metsävaratiedon mukaan 2010-luvulla hakkuut ovat olleet keskimäärin 80 prosenttia ja ennätyksellisinä kolmena viime vuotenakin vain 83 prosenttia suurimmasta kestävästä hakkuumahdollisuudesta.

Tämä kaikki perustuu meillä Suomessa hyvään ja aktiiviseen metsänhoitoon, sillä sen ansiosta metsät kasvavat paremmin ja toimivat samalla hiilinieluina. Kokemuksen perusteella voidaan todeta, että hakkuiden lisääminen ja metsien hiilivarastojen kasvattaminen samaan aikaan on mahdollista – metsät siis pysyisivät lisähakkuista huolimatta edelleen hiilinieluina. Parhaiten hiiltä sitovat terveet ja hoidetut metsät. Hakkuiden kasvaessa on tärkeää huolehtia myös metsäluonnon monimuotoisuuden ylläpitämisestä sekä metsätalouden vesistövaikutusten minimoimisesta.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan metsävaramme kasvavat myös tulevina vuosikymmeninä, mutta yksin se ei riitä ilmastonmuutoksen hillinnässä, vaan myös fossiiliset päästöt tulee minimoida. Hiilen sitominen metsiin ei anna meille tekosyytä päästää sitä jatkuvasti lisää ilmaan fossiilisista varastoista.

Resurssitehokas puunkäyttö vähentää fossiilisten raaka-aineiden käyttöä

Puusta valmistetut tuotteet varastoivat hiiltä koko elinkaarensa ajan samoin kuin metsäkin. Kun puuta käytetään, onkin tärkeää tehdä se mahdollisimman resurssitehokkaasti. Jalostuskelpoiset rungon osat käytetään tarkoituksenmukaisella tavalla eli tukkipuu käytetään rakentamiseen tai vaikkapa huonekaluiksi ja kuitupuuta esimerkiksi pakkauksiin, mutta myös jalostuksessa syntyvät sivuvirrat kuten puun kuori, sahanpuru, hake ja ligniini hyödynnetään. Niistä kehitetään uusia innovaatioita ja jatkojalostukseen kelpaamattomilla jakeilla voidaan tuottaa energiaa ja siten korvata fossiilisia polttoaineita.

Metsäteollisuus valmistaa niitä tuotteita, joita asiakkaat haluavat. Puurakentamisen ja pitkäikäisten tuotteiden lisäksi kysyntää on myös kierrätettäville lyhytikäisille tuotteille kuten kartonkipakkauksille. Puu on monissa tuotteissa myös fossiilisten raaka-aineiden korvaaja.

Tutkimusten mukaan tulevaisuutemme ei näytä siltä, että metsien kasvu taantuisi kymmenien vuosien takaiselle tasolle, vaan metsät viilentävät ilmastoa jatkossakin. Kestävässä metsänhoidossa ja puunhankinnassa on kyse konkreettisista toimista, joilla turvataan metsien kasvu ja hyödyt niin ihmisille kuin ympäristöllekin. Uskomme, että puupohjaisilla ratkaisuilla on merkittävä rooli siirryttäessä fossiileista riippumattomaan tulevaisuuteen.

Tämä blogi on julkaistu aikaisemmin sivulla upmmetsa.fi.

Kirjoittaja

Inka Musta

Inka Musta

Senior Manager, Environment, UPM Wood Sourcing and Forestry |
Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää
Blogi | 03/21/2024 09:02:54 | 2 min

Tänään vietetään kansainvälistä metsien päivää

Lue lisää
Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon
Blogi | 11/28/2023 09:35:41 | 4 min

Luonnonhoito puree lahopuusta riippuvaiseen lajistoon

Lue lisää
Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri
Artikkeli | 04/16/2024 09:00:58 | 3 min

Behind the scenes: Asiakkaat ja työn kehittäminen ovat myynnin suola ja pippuri

Lue lisää